Meiningsmåling

Overholder du totalforbudet mot bruk av åpen ild utendørs.
 • 196%
   
 • 20%
   
 • 33%
   
 • Antall stemmer: 27

Dagens Harald

Ingressbilde

Etter MeToo: 
Stortinget har endret navn til Hortinget . . .

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Ansvarlig redaktør:
Eyvind Øyraas 

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av Eyvind Øyraas 24.08.2017 kl. 08:10

  Boklansering på KUBEN

  Høsten er her, og det er tid for boklanseringer. Søndag 27. august inviterer Aust-Agder museum og arkiv til lansering av årboken Aust-Agder-Arv 2017 i KUBEN.

  Conrad N. Schwach og hans erindringer har fått litt ekstra oppmerksomhet i denne utgaven av Aust-Agder-Arv, skriver museet i en pressemelding.

   
  I desember 2016 ble hans originalmanuskript "Erindringer af mit Liv" en del av Norges dokumentarv. Manuskriptet ligger trygt bevart i arkivene på KUBEN, og det er selvsagt ekstra gøy være med å bevare dokumenter som regnes som en del av Norges dokumentarv.
   
  I år er vi så heldige å få besøk av Jan Thygesen i Conrad Nicolai Schwachs skikkelse. Her vil vi nok få høre noen av Schwachs skamløse beskrivelser av byens livlige kultur- og selskapsliv i perioden 1820-1830, heter det videre.
   
  Aust-Agder-Arv 2017 kan også by på mange andre spennende artikler innenfor ulike tema. Flere av artikkelforfatterne vil være tilstede på lanseringen, og presentere sine artikler. Du finner blant annet artikler om det flotte vikingsverdet fra Langeid, hvordan det var å være ung kvinne på utenlandsreise omkring 1900, sjøfart, stedsnavn, tekstiltradisjoner med mer.
   
  Oversikt over artiklene i årets utgave:

  I fjor ble manuskriptet Schwachs «Erindringer af mit Liv" innlemmet i «Norges dokumentarv». Kristoffer Vadum og Kyrre Thorsnes skriver om bakgrunnen for at KUBEN valgte å nominere Schwachs manuskript til registeret.

  I artikkelen "Selvbiografi uten selvsensur" sammenligner Liv Bliksrud "Erindringer af mit Liv" med andre verk fra erindringssjangeren.

  Kamilla Aslaksen skriver om betydningen av at verket skal være tilgjengelig for nye lesere. Som forlegger ga hun ut boka i 2008, og Aust-Agder-Arv har derfor bedt henne reflektere rundt verkets vedvarende aktualitet.

  Johanne Cecilie Fiane Hortemo skriver om funnet av Langeidsverdet i 2011. Nå er dette praktsverdet og flere viktige funn fra Langeid i Bygland klar for utstilling på Setesdalsmuseet og KUBEN i Arendal.

  Hilde L. Austarheim trekker fram en kildegruppe som gir innblikk i kvinners historie, nemlig dagbøker. Hun bruker dagbøker fra tiden omkring 1900 fra to unge kvinner, som begge var utenlands i lengre perioder.
  Nora Rodin tar for seg jernmalmskipperne fra Nedenes i perioden 1782–1786. Vi får et detaljert innblikk i malmfarten slik den artet seg i denne femårsperioden.

  Med bakgrunn i Morten Smith Dedekams dagbøker kan Gunnar Molden avsløre en av forfatterne til praktverket "Boydell's Scenery of Norway," utgitt i tidsrommet 1811-20.

  I artikkelen «Abbor, skjebbe og tryte i Aust-Agder» tar Ragnvald Lien utgangspunkt i fiskenavnet abbor/åbor som brukes nasjonalt og lokalt.

  Kjell Knudsen skriver om Eidsvollsmann og distriktslege Alexander Christian Møllers 3 testamenter - hva kan ha fått ham til å endre oppfatning med hensyn til hvem som skulle nyte godt av hans store formue?

  Yngve Schulstad Kristensens markerer at det i år er 70 år siden D/S Ocean Liberty eksploderte utenfor havna i Brest, og et tjuetalls menneskeliv gikk tapt og flere hundre ble skadet. Skipet var Lillesands eneste.

  Olga Maria Breivik skriver om Sigrid Ramses beltesamling, som har imponert Breivik. Nøye studier viser at Sigrid Ramse ikke bare var en dyktig handverker, hun tok også vare på, holdt ved like og videreutviklet tradisjoner i ei tid da dette var i ferd med å gå i glemmeboka.