Meiningsmåling

Hva tenker du om økte strømpriser i etterkant av den tørre sommeren?
 • 156%
   
 • 28%
   
 • 335%
   
 • Antall stemmer: 71

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Ansvarlig redaktør:
Eyvind Øyraas 

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av Nils P. Vigerstøl 28.09.2017 kl. 15:00

  Pukkellaks – ny gjest på Sørlandet

  Denne sommeren har stillehavslaksen “pukkellaks” dukket opp på Sørlandet. Ikke bre har flere fiskere fått pukkellaks på kroken i Nidelva, langs hele Norskekysten har den dukket opp i mengder fra Finnmark-elvene til Glomma i Østfold.

  PUKKELLAKS: Øystein Wroldsen med én av to pukkellaks som er fisket i Nidelva så langt i år. Dette eksemplaret er på 1.3 kilo. Foto: Tore Moe.
  I følge tidsskriftet «pH-status» kommer den fremmede gjesten fra utsettinger i Russland i områdene øst for grensa til Russland i Finnmark. En utsettelse som skjedde for mange år siden, men som nå har ført til store bestander. I følge samme kilde var det også innslag av pukkellaks langs hele Norskekysten i 1960- og -70-årene. Men da ikke i så store mengder som nå. Ca 1.500 pukkellaks er tatt av sportsfiskere hittil i år, i 250 forskjellige vassdrag. I tillegg kommer et par hundre fisk tatt med forskjellige redskaper i sjøen.
   
  Innslaget av denne nye fremmede fiskearten i Norge bekymrer. For pukkellaks kan blant annet blomstre opp i store bestander under gunstige gyteforhold, noe som kan true de norske lakse- og sjøørretbestandene. Samtidig er det en viss bekymring om den nye arten kan bringe med seg sykdommer eller parasitter som kan skade vårt stedegne økosystem.
   
  På den annen side, pukkellaksen er en god matfisk og kan gi spennende utfordringer for sportsfiske. Men vil bestandene befeste seg og vise seg å være en reell trussel, vil det blir vurdert tiltak for å luke ut pukkellaksen i norske elver.