Meiningsmåling

Bør alle kort på bordet i forbindelse med konsulentavtalen mellom Hove Drift- og Utvikling og firmaet DHT Corporate Services?
 • 181%
   
 • 217%
   
 • 30%
   
 • Antall stemmer: 120

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av ablikk redaksjon 22.01.2019 kl. 07:00

  Malmfarten – fra gruver på Sørlandet til jernverk på Østlandet

  29. januar starter årets rekke av foredragskvelder ved Næs Jernverksmuseum. Foredrag med tilknytning til jernverkets historie, kombinert med kaffe, munker og muligheter til å slå av en prat, har blitt en tradisjon som jevnlig samler mange mennesker i vinterhalvåret.

  MALMFART: Jakten «Fritzøe», som var med på å frakt malm fra Arendal til Larvik. Blant de som førte denne skuta finner vi bl.a. Terje Thorstensen fra Merdø og Ole Tobias Lorentzen fra Havsøya. Skipet var eid av Fritzø Jernverk. Foto vedlagt pressemelding.
  Innsendt.
   
  gunnar_molden_2.jpg
  Første foredragsholder i år er museets historiker, Gunnar Molden (bildet), som vil snakke om hvordan frakten av malm foregikk i den gamle jernverkstida.
   

  Som kjent var det gruvene ved Arendal som leverte mesteparten av malmen til jernverkene. Frakten av malm til jernverkene på Østlandet foregikk med seilskuter, som i mange tilfeller hørte hjemme i den østre delen av Aust-Agder.
   

  De fleste skutene var av samme typen som gikk i danmarksfart eller kystfart. Skutene gikk ofte i skytteltrafikk, men malmfarten kunne også kombineres med andre typer fraktfart. Muligheten til å frakte malm sjøveien var en viktig forutsetning for jernverksdrift i det gamle samfunnet.