Meiningsmåling

Er Arendalsuka viktig for deg?


 • 125%
   
 • 217%
   
 • 317%
   
 • 419%
   
 • 521%
   
 • Antall stemmer: 47

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av Eyvind Øyraas 04.03.2019 kl. 08:41

  Må godta bikuber i tettbygde områder

  Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder slår fast at bikuber i tettbebygde strøk må tolereres. 

  MÅ GODTA BIER: Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder skriver at man må godta birøkt i tettbebygde strøk og legger blant annet til grunn at bienes nyttefunksjon er stor. Foto: Eyvind Øyraas.
  Tre bikuber i tettbygd boligfelt i Tvedestrand er ingen «vesentlig helserisiko». De om lag fem prosent av befolkningen som er alvorlig allergisk overfor bistikk må leve med denne risikoen, skriver Fylkesmannen i en meddelelse.
   
  I et nabolag med eneboliger som ligger 30–50 meter fra hverandre, fastslår Fylkesmannen at man må akseptere at det finnes en eller flere bikuber. I dette tilfellet er det tale om tre bikuber, og dette er godt innenfor det naboer må tåle.

  Veps og bier finnes i vill tilstand rundt oss hele tiden i sommerhalvåret. Det er en daglig risiko for å bli stukket av insekter. Naboer til bigårder kan oppleve store ulemper i form av at klesvask og bil blir tilgriset av bieavføring, biestikk, frykt for å bli stukket, mangel på trivsel og sverming av bier.

  Vi må likevel tilpasse oss dersom man har en bigård som nabo. Insektenes betydning for pollinering av blomster, trær og andre planter er enormt stor. Oppmerksomheten rundt bienes levekår og miljøet er økende. Biene har en viktig funksjon i naturen. Det tilrettelegges for bihold også i bymessige strøk, og det forskes på insekters levevilkår og betydning i en verden der insekter er i tilbakegang.

  Det må legges til grunn at bienes nyttefunksjon er stor, og at det skal mye til for å begrense deres leveområder konkluderer Fylkesmannen.