Meiningsmåling

Bør alle kort på bordet i forbindelse med konsulentavtalen mellom Hove Drift- og Utvikling og firmaet DHT Corporate Services?
 • 181%
   
 • 217%
   
 • 30%
   
 • Antall stemmer: 120

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av ablikk redaksjon 18.03.2019 kl. 13:51

  Miljøhelter fra Stuenes Skole

  Et sjeldent syn var å se i Arendal sentrum fredag 15.mars ved lunsjtider. Gatene var nesten like rene som gatene i Kina og en skulle tro at Arendal kommune endelig hadde lagt den ekstra lille innsatsen som trengtes for byens store søppel problem.

  Innsendt av Silje Vanessa Samuelsen (tekst og foto).

  Det var ikke tilfelle når vi møtte flere ungdommer som bøyde seg rundt omkring og plukket søppel i poser og i sekker.

  Ungdommer fra Stuenes skole er med på den store internasjonale klima streiken og har valgt å 'skulke' skolen for heller å bruke dagen på miljø og demonstrasjon. Flotte plakater laget de på skolen før noen av dem valgte å spasere et godt stykke fra Saltrød og til sentrum, mens resten tok bussen.
   
  Skolestreik for Klima startet med at Greta Thunberg, 15 år gammel og på eget intiativ, begynte å streike fra skolen og satte seg foran Riksdagen i Sverige med et lite skilt hvor det stod 'Streik for Klima'. Hun mener at det er lite hensiktsmessig for henne å gå på skole for en framtid som er ødelagt hvis ingen tar hennes fremtid på alvor. September 2018 begynte hun å streike hver fredag og delte ut flyers til politikerne hvor hun ba om at de skulle ta klima på alvor.
   
  Greta Thunberg var også med på klima topp møte i Davos i Januar. I alle verdens medier ble det for første gang rettet sterk kritikk til alle private jetflyene som topplederne brukte til å komme seg til og fra møtet. Greta reiste med toget, og sov i telt under hele oppholdet. Det er ingen tvil om at hennes navn vokser i den globale media verden og unge fra land og strand tar budskapet med den aller største alvor. Utviklingen av streiken har skjedd i rekordfart og det har utviklet seg til en global bevegelse. 
   
  Bevegelsen 'Fridays For Future' registrerte hele 2052 skolestreiker i 123 land fredag den 15.mars. 
  En bevegelse av en slik størrelse har fått ledere verden over til å uttale seg om hvorvidt de gir sin støtte. Miljøvernministeren i Flandern i Belgia, Joke Schauvliege, måtte gå av sin stilling, tirsdag etter at hun hadde uttalt at etterretningstjenesten kunne bekrefte at klimademonstrasjonen var en sammensvergelse mot henne.
  Tysklands forbundskansler Angela Merkel ga sin fulle støtte til streiken. Hjemme i vårt Høyreregjerende Norge var verken Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Torbjørn Røe Isaksen i tvil om at ungene burde holde seg på skolen. Men isteden inviterte de ungdommene til klimapolitisk toppmøte, noe som ikke falt i god jord hos Natur og ungdom som arrangerer skolestreik på tvers i hele Norge. 
  -Vi trenger ikke en klapp på skulderen av en Statsminister som deler ut rekordmange oljefelt, svarte Andreas Randøy fra Natur og Ungdom.
   
  Tilbake til den gode entusiasmen hos vår egen ungdom i Arendal, møter vi en gjeng på nærmere 30 ungdommer.
  De har med seg plakater som de stolt viser frem, og er ivrige på å få kommentere på hvorfor det er viktig for dem å streike for klima.
  Vi har 11 år på oss til å redde jorden vår mens politikerne bare fortsetter å pumpe opp oljen !
  Da de blir spurt hva politikerne kunne gjort hjemme i Arendal for å gjøre klima/miljø bedre, er de kjappe med å svare; Få bort all denne søpla !
  Spørsmål som hvorfor det er så få søppeldunker, hvorfor de må være stygge og hvorfor de ikke finnes i alle gatene i sentrum, kommer som trillende på bånd. 'Så må de få vekk alle bilene fra sentrum' ! 'De lukter vondt og bråker så mye hele tiden'. 
  Løsningen på de problemene hadde de klare løsninger på. ' De har begynt å gjøre el-bilene like dyre som fossil-biler. Det er dumt, og det bør heller være belønning for å kjøre miljøvennlig'. 'Bussbilletten er for dyre for ungdom og så er det mange steder som det nesten aldri går busser'. ' Så må de gjøre det lettere for folk å kaste snus og sneipene sine'. 
  De tar frem mobilene sine og viser meg et bilde av en gul boks fra en Instagram konto som heter 'sneipfritt'. 
  Boksen mener de er synlig og kul nok til at folk vil legge merke til den og derfor vil bruke den mer. 
   
  Hva sier foreldrene og lærerne deres til at dere streiker og hva tenker dere om å få ugyldig fravær?
  "Lærerne støtter oss og foreldrene våre er stolte men vi synes det er urettferdig og dårlig gjort at vi får fravær. Vi er ikke hjemme å bare slapper av. Vi går faktisk ut og kjemper for vår egen fremtid".
  Hele Stuenes-gjengen stiller seg gladelig opp til fotografi foran Arendal Rådhus med de fargerike plakatene sine og posene full av søppel, mens de roper 'Hva er vitsen med skole på en død klode'!
   
  En god del organisasjoner har meldt sin støtte til klimastreiken: Fagforbundet, Skolenes landsforbund (skoleforbundet i LO), Framtiden i våre hender, Nobels Fredssenter, Nobelsenteret, Redd barna, Kirkens Nødhjelp, Besteforeldrenes Klimaaksjon, Naturvernforbundet og Regnskogfondet. I tillegg har Utdanningsforbundet også uttalt seg positivt. 
  Miljøagenter rundt omkring i lokallager i Norge har også vist sterk synlighet og flere er selv streikende elever.
  Penelope Lea fra Miljøagentene og Barnas Klimapanel som vant Frivillighetsprisen i 2018, gjorde en sterk figur i Nrk-debatten om skolestreik for klima.
   
  På Facebook Søndag 17.mars kunne man lese flere personlige offentlige innlegg som stiller åpne spørsmål til det som har vist seg å være voksne såkalte 'trollere' som helt åpent gjør narr av ungdom fordi de streiker for klima.

  Den ledende stjerne for klima streiken, Greta, sa i sin verdenskjente appell til topplederne i Davos i Januar at hun ikke bryr seg om å være populær. Det hun bryr seg om er klimarettferdighet og en levende planet. 
  Med slike mektige og avvæpnede uttalelser er streikende ungdom godt utstyrt med den nødvendige selvsikkerheten de trenger når populæritet ikke lenger er viktigere enn miljøet. 
  Det kan også hjelp å vite at Greta Thunberg nå er blitt nominert til Fredsprisen.
   
  Natur og Ungdom har en nasjonal streikedag førstkommende Fredag den 22.mars hvor det forventes 10 000 skole streikende elever presentert i alle fylkene i hele Norge skal streike foran hvert sitt rådhus.
  Natur og Ungdom i Arendal har laget et eget Facebook arrangement for Arendal med 284 interesserte.
  Vi får håpe ungdommen ikke brøler så høyt at det vil single i glasstakene på Arendal Rådhus.

  Flere bilder:
  Artikkelbilde


  Artikkelbilde


  Artikkelbilde