Meiningsmåling

Er Arendalsuka viktig for deg?


 • 125%
   
 • 217%
   
 • 317%
   
 • 419%
   
 • 521%
   
 • Antall stemmer: 47

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av ablikk redaksjon 26.04.2019 kl. 09:03

  Foredrag om Andreas Faye ved Næs Jernverksmuseum

  Andreas Faye er en av 1800-tallets menn det er verd å trekke fram i lyset. Han var en ivrig deltaker i byggingen av det nye Norge etter 1814, og Ernst Håkon Jahr kaller Faye for nybrottsmann. Jahr kommer til Næs Jernverksmuseums foredragskveld tirsdag 30. april for å fortelle om Faye og hans liv.

  FOREDRAG: Foredragsholder Ernst Håkon Jahr og tegning av prost og seminarbestyrer Andreas Faye: Originalen tegnet på Holt i 1848 av Siegwald Dahl. Tilhører Oslo Bymuseum.
  Faye var presten som også ble lærer og seminarbestyrer i Holt, historiker og sagnforsker. Faye ble en pioner på disse områdene, men er først og fremst kjent som folkeminnesamler, og hadde eventyrsamlerne Asbjørnsen og Moe som «elever».
   
  Faye ivret for undervisningen i folkeskolen og utga derfor flere pedagogiske bøker og lærebøker. Han reiste til Europa for bl.a. å studere skolevesenet og møtte både H.C. Andersen, J.C. Dahl og J.W. von Goethe der.
   
  Andreas Faye døde for 150 år siden i 1869. Dette markeres bl.a. med en biografi om ham. Ernst Håkon Jahr er forfatter av biografien som kommer til høsten. Jahr er språkprofessor, Professor emeritus ved Universitetet i Agder (UiA) og tidligere rektor ved Høgskolen i Agder.