Meiningsmåling

Overholder du myndighetenes retningslinjer i forhold til bekjempelsen av koronaviruset? • 196%
   
 • 23%
   
 • Antall stemmer: 102

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av Nils P. Vigerstøl 29.07.2019 kl. 15:11

  Gjedde-tragedie i Birtedalen

  For tre år siden ble det tatt en gjedde i Hengelstjønn i Birtedalen. Nylig ble nok en gjedde på en halvmeter tatt i det samme toppvannet som har avrenning til Nesvann og øvre del av Nidelva. I sommer er det også påvist gjeddeyngel i bekken ut av Hengelstjønn. - Dette er miljøkriminalitet, sier hytteeier Hermod Myrland som både har fått kalket og satt ut 2.200 ørretyngel i vannet.

  GJEDDE: Bilder av to gjedder tatt i Hengelskjønn i Birtedalen, toppvassdrag for vassdrag både i Vest-Telemark og Auste-Agder, blant annet til Nidelva som i dag er gjeddefri ovenfor Eivindstad. Foto: Privatfoto.
  Hytteiere i området Hengelstjønn har sammen med grunneiere og andre involvert gjort en iherdig innsats for å få auren tilbake – og lykkes. Dersom det nå visere seg at gjedde slår til i området, er de ikke bare Hengelskjønn og det store kraftmagasinet Nesvann som er truet, men hele vassdraget med elver og vann gjennom store deler av Åmli kommune og faktisk også til de hittil gjeddefrie gyteområdene for laks i Nidelva ovenfor Eivindstad.
   
  Dersom gjedda etablerer seg i hele dette store innlandsområdet i deler av Vest-Telemark og Aust-Agder, er det en miljøtragedie av dimensjoner. Hvordan gjedda er kommet ut i Hengelstjønn er ukjent, det eneste man kan se bort fra er naturlig innvandring. Den er på en eller annen måte satt ut, uten at man vet av hvem eller hvorfor.
   
  Helge Kiland i Fyresdal ble kjent med at det for tre år siden ble tatt en gjedde i Hengelstjønn, og han bekrefter at det også ble tatt en gjedde nå i sommer:
   
  - Jeg var på utløpsbekken med el-fiskeapparat nå i helgen for å finne eventuell gjeddeyngel, men som følge av feil på apparatet lyktes dette ikke. Dersom det viser seg at gjedda reproduserer i dette området nå, så står vi over for en alvorlig situasjon. Derfor har jeg da også varslet relevante myndigheter, sier han til nettavisen ablikk.no.
   
  Hermod Myrland forteller at han to ganger har fått gjedde i Hengelstjønn.
   
  - Det er tre år siden førte gang jeg fikk en gjedde her, den målte ca 40 cm. Og nå tidlig i juni i år fikk jeg nok en gjedde, litt større på ca 50 cm. I utgangspunktet synes jeg også at et er blitt litt mindre fisk i Hengelstjønn, uten at jeg dirkete kan si at gjedde er årsaken. Men dette er uansett miljøkriminalitet, sier han.
   
  - Dersom det nå viser seg at gjedda etablerer seg i vassdraget, hva vil du si da?
   
  - Da vil jeg si det er veldig, veldig leit, for det var jeg som i sin tid fikk i stand kalking av og jeg har fått satt ut i alt 2.200 ørretyngel. Det er nedlagt mye arbeid i kultivering her, så dette er bare trist, sier Myrland til abikk.no.


  Artikkelbilde
  YNGEL: Gjeddeyngel i bekken ut av Hengelstjønn mot Nesvann. Foto: Privatfoto