Meiningsmåling

Overholder du myndighetenes retningslinjer i forhold til bekjempelsen av koronaviruset? • 187%
   
 • 212%
   
 • Antall stemmer: 32

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av Eyvind Øyraas 22.12.2019 kl. 23:45

  Vintersolverv og lysere tider

  Vintersolverv er det tidspunktet sola når sitt sydligste punkt. Da står den står i senit over Steinbukkens vendekrets, eller cirka 23,5 grader sørlig bredde. samtidig som den nordlige halvkule på sitt mørkeste.  Det er på dette tidspunkt, som varierer litt fra år til år, at solvervet skjer. I år er tidspunktet 22. desember  klokken 05.19 lokal tid.

  Da begynner sola å "bevege" seg nordover igjen, eller rettere sagt, jorda starter på en ny halv runde rundt sola frem mot sommersolverv.
   
  Mange lurer på hva som egentlig skjer, og det han enkelt sagt forklares slik:
  Jorden går i bane rundt solen, en runde tilsvarer et år. Men siden jorden står litt på skrå i forhold til solen vil nordpolen og sørpolen velselvis helle mot solen.

  Om sommeren (på den nordlige halvkule) er Nordpolen nærmere solen enn Sørpolen og omvendt om vinteren. Ved vintersolverv er Nordpolen på sin største avstand fra solen, det vil si at sollyset ikke når lenger enn til polarsirkelen på drøyt 66 grader nord. Da er mørketiden på sitt aller mørkeste, på våre breddegrader vil det si litt i overkant fra seks timer fra soloppgang til solnedgang.